nooduitgangNooduitgang is een boek dat iedere patiënt met endeldarmkanker moet lezen. Het beschrijft de patiëntervaring en de enorme impact die de diagnose heeft op je leven. Maar het wapent je ook in de gesprekken met artsen. Niet altijd is de standaardbehandeling de beste. Er zijn alternatieven, zeker als je goed reageert op de chemo en bestraling. In het boek heb ik op een heel toegankelijke wijze én met een knipoog mijn ziekteproces beschreven. Het boek is in iedere Nederlandse boekhandel te verkrijgen en natuurlijk ook bij webshops als bol.com.

 


Recensie Openbare Bibliotheken Nederland:

“Hoe vreemd het ook klinkt, het is een boeiend geheel om te lezen. Niet alleen om de huidige stand van zaken, maar vooral ook door de menselijke maar die er steeds in doorklinkt, met hoop, vrees en opluchting. De verteltrant is ook heel apart. Een verhaal over een specifieke situatie die voor menigeen de moeite van het lezen waard is. ”

 


Recensie Oncologica

IMG_2132

In september 2015 stond er een mooi artikel over Nooduitgang in Oncologica, blad voor Oncologieverpleegkundigen (te lezen via deze link). Speciale aandacht in dit verhaal voor pil nummer 228.


Dia1
Dia2

10 gedachtes over “Boek Nooduitgang over endeldarmkanker

 1. Hallo Harrie,
  Vandaag na een hel van 5 maanden ben ik genezen van endeldarmkanker door chemoradiatie. Voor deze hel heb ik zelf gekozen na een gesprek met de chirurg Jeroen Heemskerk. Een schat van een dokter, maar wel ook zakelijk wat in zijn beroep ook noodzakelijk is. Mijn eerste optie was een operatie, waarbij ik uiteindelijk op een stoma zou eindigen. Dat was het laatste wat ik wilde, omdat ik ook nog voor de klas moest gaan staan. Ik koos voor optie 2, chemoradiatie, 5 weken lang. Na deze therapie moest ik nog eens 8 weken wachten de doorwerking van deze chemoradiatie doorstaan. Mentaal een ongelooflijke belasting tot vandaag.
  Met de aanvang van de chemoradiatie begin juli dit jaar, ben ik hier zeer positief ingestapt met de reden dat ik geen operatie hoefde. Een geluk bij een ongeluk, maar een kans om hier uit te komen. Van daag heb ik te horen gekregen dat deze optie alleen in Brazilïe en in Limburg plaats vindt en dus vrij nieuw is. Al die tijd ervoor heb ik mijn zinnen op activiteiten gezet, die mij afleidden van de kuur. Dus een positieve instelling houden met de gedachte dat er hopelijk geen operatie zou plaatsvinden. Met deze instelling en het onderzoek van vandaag is dus gebleken, dat ik totaal genezen ben verklaard, ondanks de lange lijdensweg die ik heb doorlopen. Opgelucht!
  Misschien hebt u de tijd om een artikel in dagblad De Limburger te lezen onder de naam Pronto. In het kort mijn traject van het thema endeldarmkanker vanaf mei tot nu eind oktober.
  Groet
  Jan van den Elsen

  Like

 2. Beste Harrie,

  Ik zit nu ook in het traject van chemo en bestraling voor 5 weken.
  Mijn tumor is 6 cm en ik ben benieuwd hoe groot die van jou was daar die helemaal was verdwenen bij jou las ik.
  Hopelijk heb ik ook dat geluk..

  Like

 3. Beste Harrie ik heb eerst je boek dom geluk vette pech gelezen daar het boek Nooduitgang een dag later werd bezorgd. Mijn man is op aandringen van mij het Startrec ingegaan. En inmiddels aan de 4e week bezig. Heel jammer dat zelfs in 2022 het nog niet bekend is en ik door zoeken op jou naam terecht kwam. Wij gaan ervoor het is afwachten maar hij voelt zich beter dan ooit door de bestraling en chemo. We zijn ook al weten we nog niets zo blij dat deze behandeling er is en Harrie bedankt dat jij dit onder de aandacht hebt gebracht. Het 1e ziekenhuis had het plan al klaar we krijgen de uitslag en er waren al afspraken gemaakt voor de stoma verpleegkundige gesprek arts operatie zou in een ander ziekenhuis plaatsvinden. Op onze vraag mogen wij hier even over nadenken??? Het is triest dat je als patiënt een nummer bent. Het huidige ziekenhuis heeft dit gelukkig wel.

  Like

 4. Gisteren het 1e boek Nooduitgang in een ruk uitgelezen. En gisteren was ook onze lange donderdag zoals wij die noemen bloedprikken bestraling gesprek internist. De internist zeer positief over de bloeduitslagen en het verloop van de behandeling. We zitten in week 4 en sinds woensdag wat lichte vermoeidheid . Volgende week de laatse 5 bestralingen met chemo en de dag ervoor gesprek met de radiotherapeut. 28 september de ct en mri scan, en 5 oktober gesprek met verpleegkundig specialist. We hebben er een goed gevoel over. Harrie ik/ we hebben je boeken pas halverwege de behandeling gelezen maar dat is niet erg. Jou en de verhalen van andere patiënten en Prof Beets geven alles goed weer. En het is natuurlijk toeval maar het 1e ziekenhuis is ook begonnen met het wait and see, net als het ziekenhuis waar de destijds geplande operatie zou plaats vinden. 2 ziekenhuizen die het nu ook gaan doen. Er is een kleine voorzichtige vooruitgang en dat is natuurlijk mooi nieuws. Harrie nogmaals dank en het woord gootsteenontstopper die houden wij erin.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s