Sinds 5 oktober 2019 ligt de opvolger van ‘Nooduitgang’ in de boekhandel. In de loop van de afgelopen jaren ben ik me steeds meer gaan realiseren dat mijn successtory maar een gedeelte van het verhaal vertelt van de nare ziekte endeldarmkanker.

In ‘Dom geluk, vette pech‘ ga ik daarom op zoek naar lotgenoten en hun verhalen op mijn tocht door ‘endeldarmland’. Onderweg haakt professor Geerard Beets aan als reisgids. Djenné Fila liet zich voor de illustraties inspireren door de vaak indringende, maar op zijn tijd ook humoristische verhalen. Het boek wordt uitgegeven door Scriptum B.V. in Schiedam.

Voor dit boek heb ik patiënten voor langere tijd gevolgd.  Het was bijzonder hoe zij hun meest intieme ervaringen wilden delen. We beleven hun worsteling met keuze voor behandeling en hoe dat uitpakt. Maar ook ervaren we de angst van patiënten voor kwaliteit van leven, het verdriet in een palliatief traject of de emotie van verder te moeten leven zonder seks. Ik heb geprobeerd om het dicht op de huid maar ook – jullie kennen me – toch luchtig te beschrijven. Met waar mogelijk een vleugje humor.

Terwijl je blijft lezen om te weten hoe het afloopt, komen in Dom geluk, vette pech ongemerkt alle thema’s van endeldarmkanker voorbij. Het boek overstijgt daarom het reguliere ervaringsverhaal over kanker en biedt een unieke combinatie van onderhoudend en informatief. Voor zorgprofessionals, patiënten en de mensen om hen heen.

0Z9A4653
Maarten van der Weijden en Harrie Keusters

De titel van het boek is geïnspireerd op het motto van Maarten van der Weijden “Tegen kanker kun je niet strijden, je moet vooral geluk hebben”. Maarten en ik denken hetzelfde over ‘geluk en pech’ en willen ons als geluksvogels – ieder met onze eigen kwaliteiten – inzetten om levens te verbeteren. Het eerste exemplaar van het boek werd door Maarten van der Weijden in ontvangst genomen.

Het boek is in iedere boekhandel in Nederland en België te verkrijgen en bij websites als bol.com. De de netto-opbrengst zal worden geschonken aan de Maarten van der Weijden Foundation.