Geluksvogels Harrie Keusters en Maarten van der Weijden praten over geluk en pech bij kanker
Bij de boekpresentatie van mijn boek ‘Dom geluk, vette pech’ op zaterdag 5 oktober in Cinecitta in Tilburg vloeide menig traantje. In een bomvolle zaal mocht ik samen met Maarten van der Weijden vertellen waarom wij als geluksvogels anderen willen helpen. Met dit tweede boek wil ik mensen met endeldarmkanker gidsen bij de lastige keuzes die ze moeten maken tussen risico en kwaliteit van leven.
Als opening vertelde mijn Marja over hoe zij door mij om vier uur ’s nachts wakker wordt gemaakt met ‘weer een nieuw idee’. Dit keer voor een tweede boek om mensen met endeldarmkanker te helpen. “Het moest weer net zo leesbaar worden als zijn eerste boek Nooduitgang. Het doel was patiënten te helpen bij keuzes en daarnaast wilde hij voor anderen een lezenswaardige excursie door endeldarmland.”
Professor Geerard Beets van het Antoni van Leeuwenhoek kwam kort vertellen waarom endeldarmkanker zo’n lastige ziekte is. Hij werkte mee aan het boek om het medisch correct te houden. Het is altijd een feest om met hem te werken en hij heeft zoveel voor mij en anderen betekend. Illustrator Djenné Fila verzorgde de illustraties en liet en passant het publiek indrukwekkende voorbeelden van haar kunnen zien. Ik heb geprobeerd om ‘Dom Geluk, Vette Pech’ zo mooi mogelijk te maken. Mede dankzij uitgeverij Scriptum is dat gelukt.

Willem II
De zaal luisterde muisstil naar mijn verhaal over hoe een minuut stilte in het Willem II stadion mij heeft aangezet de opvolger van Nooduitgang te schrijven. Een verhaal dat een dag eerder al in de pers was verschenen. En toen kwam dus Maarten van der Weijden (2.04 meter) op het podium om zijn mede-geluksvogel Harrie Keusters (1.73 meter) te ondersteunen.
Lengteverschil
Maarten en ik beschreven hoe we als overlevers tegen geluk en pech aankijken en waarom we anderen willen helpen. Beiden betrekken we daar intensief onze respectievelijk partners Daisy en Marja bij. Van der Weijden fluisterde mij wel in dat hij had afgeleerd om midden in de nacht zijn ideeën te spuien, overdag pakte beter uit. Het lengteverschil tussen ons beiden bleek groot, maar de chemie op het toneel was er. Het was inspirerend om met Maarten op het podium te staan, totdat presentator Marja ingreep met: “Lieve geluksvogels, het is tijd voor de boekuitreiking.”

Nog een keer proberen
Patiënten met endeldarmkanker waren er ook massaal, sommigen hadden meegewerkt aan het boek. De boekuitreiking aan mijn lotgenoten was aangrijpend. Ik voelde een hele speciale energie in de zaal. Zeker toen een van de mensen in mijn boek – een jonge vrouw die een recidief heeft – de zaal liet weten dat ze inspiratie haalde uit de uitspraak van Maarten over zijn twee Elfstedentochten: “Als het de eerste keer niet lukt, dan mag je het gerust nog een keertje proberen.”
‘Geluksvogel’
Marja en ik trapten verder het initiatief ‘Geluksvogel’ af, waarmee we lotgenoten met endeldarmkanker willen gaan ondersteunen in de meest brede zin van het woord. “Dit boek is de eerste stap. Wat er verder nog gaat komen horen jullie nog, maar we hebben al wel een logo.” We zijn erg geraakt door de staande ovatie van de zaal en het applaus dat maar niet leek te stoppen. Zelfs de uitgever was zó verrast door het enthousiasme, dat die boeken te weinig had meegenomen.

Dom geluk, vette pech is te koop in de boekhandel. Het is een verhalend boek dat essentieel is voor mensen met endeldarmkanker en een lezenswaardige excursie door endeldarmland voor anderen. De opbrengst van het boek en alle lezingen daaromheen komen toe aan de Maarten van der Weijden Foundation.
DOM GELUK, VETTE PECH, ervaringen bij endeldarmkanker
Uitgeverij Scriptum
ISBN 978 94 6319 189 0
Verscheen 5 oktober 2019, € 18,50