In april 2013 krijg ik de diagnose endeldarmkanker. Volgens de artsen is een verminkende operatie onvermijdelijk. Maar onderweg vind ik aan de hand van professor Beets de nooduitgang, al kom ik wel voor levensbepalende keuzes te staan. Zoals Geerard Beets op een bepaald moment tegen mij zegt: “Al zetten we tien of twintig artsen bij elkaar, de meningen zullen verdeeld blijven. U moet zelf de knoop doorhakken.”

IMG_1453
Harrie Keusters overhandigt prof. Geerard Beets en prof. Regina Beets-Tan het eerste exemplaar van Nooduitgang

Over mijn ervaringen schreef ik het boek ‘Nooduitgang’. Het is een indringend boek, dat zich heel gemakkelijk laat lezen voor iedereen, patiënt of geen patiënt. Met een gezond portie humor, zoals de veel geciteerde passage over de casemanager.

Inmiddels is voor veel meer patiënten een rectum-sparende behandeling bij endeldarm kanker binnen bereik. Laat je daar goed over voorlichten, want er zijn meerdere centra actief maar lang niet in alle gevallen geven artsen deze optie al aan. Een interview bij de NPO met Geerard Beets en mezelf kun je hier terugluisteren.

Lees bijvoorbeeld Nooduitgang om meer te weten te komen over het ziekteproces en shared decision making tussen arts en patiënt bij endeldarmkanker. In mijn recente blog: endeldarm steeds vaker gespaard bij kanker, geef ik links naar andere onderzoeken in Nederland op dit gebied.

Inmiddels is Nooduitgang toe aan de derde druk en overal in Nederland verkrijgbaar.