Djenné Fila debuteert met jeugdboek over Griekse mythe

Nadat Djenné Fila met mijn boek Dom geluk, vette pech al haar eerste volwassenenboek illustreerde, debuteert ze vandaag met Het beest met de kracht van tien paarden. Het boek is geschreven door de bekende kinderboekenschrijfster Lida Dijkstra, die Djenné koos als illustrator. Voor haar debuut reisde ze zelfs naar Griekenland om inspiratie op te doen én om te zorgen dat alle details kloppen.

Het Beest met de kracht van tien paarden is een wervelend verhaal over helden en antihelden, tragische gebeurtenissen en een liefdesgeschiedenis die sterker is dan het noodlot. Schrijfster Lida Dijkstra werd al eens bekroond met een Vlag en Wimpel en ontving een nominatie voor de Woutertje Pieterse Prijs 2017. Haar nieuwe boek is wederom een pareltje onder de jeugdboeken en bedoeld voor jongeren vanaf 13 jaar.

Illustratie uit het nieuwe boek.

Prijzen

De Tilburgse Djenné Fila (24) studeerde pas twee jaar geleden af aan de kunstacademie maar heeft al meerdere publicaties op haar naam staan, waarmee ze ook prijzen won. “Dit was toch wel een hele grote uitdaging: hoe zou ik de grote en meeslepende scenes in het verhaal uitnodigend kunnen verbeelden en de wervelende tekst tot zijn recht laten komen? In Griekenland kreeg ik voldoende inspiratie en koos voor verschillende illustratiestijlen bij de twee verhaallijnen.”

Uiteindelijk leverde de illustrator vijftig markante tekeningen aan bij de uitgever. De voorkant van het boek met het grote zwarte beest zet meteen de toon. Binnenin wisselen spannende zwart-wit illustraties af met prachtige fullcolour platen over de volle breedte. In Griekse musea maakte ze honderden foto’s, zodat zelfs kleine details op de vazen historisch correct zijn. “Lida is van huis uit kunsthistorica. En alhoewel de verbeelding voor mij erg belangrijk is, het moest wel allemaal kloppen, vond ik zelf.”

Brabants Dagblad

Djenné is trots op het resultaat. In haar thuisatelier zegt ze: “uitgever Luitingh-Sijthoff wilde er een uitnodigend cadeauboek van maken om jongeren aan het lezen te krijgen. En dat is volgens mij gelukt. Het was een hele ervaring om met zo’n gelouterde schrijfster en gerenommeerde uitgever te mogen samenwerken.” Die opgedane lessen neemt Djenné mee bij het illustreren van haar tweede boek De Vuurvogel, dat in het voorjaar van 2020 gaat verschijnen. Voor dat boek werkt ze overigens samen met Bette Westera, die al eens een een Gouden Griffel won.

Het AD/Brabants Dagblad besteedde op 26 november 2019 in een artikel ruime aandacht aan Djenné en haar werk.

Djenné Fila

Djenné Fila (1995) is illustrator. Ze studeerde in 2017 cum laude af aan de AKV St. Joost te Breda en volgde een minor aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent. Djenné won in 2018 de tweede prijs en de publieksprijs bij de internationale Boekieboekie Startaward. Voor een videoportret: https://vimeo.com/297494680