The internet is NOT the answer

Andrew Keen

Drie jaar geleden was ik voor het eerst op The Next Web conferentie in Amsterdam. En oh, wat was ik onder de indruk. De disruptie spatte van de schermen af, bevlogen sprekers, nieuwe vergezichten, een bijpassende ambiance in de vorm van de Westergasfabriek, ja zelfs een echte Hollandse koe op het toneel.

Afgelopen donderdag en vrijdag mocht ik weer naar The Next Web Europa. Twee dagen inspiratie tanken, twee dagen materiaal verzamelen voor komende presentaties en voorstellingen. Twee dagen genieten.

Natuurlijk was ik op tijd, maar ik moest aansluiten in een 500 meter lange rij voor de ingang. En zo was ik te laat voor de eerste presentaties. Een kop koffie was niet te krijgen vanwege ook lange rijen voor de versgezette-koffie-stalletjes. Het was er veel en veel te druk.

De sponsors mochten ook allemaal een keer op één van de hoofdpodia obligate verhalen vertellen. Verder veel utopische internet-of-things, wearables en big data inzichten die iedereen al kent. Bij de start-ups was een jongen met een staartje die een app had waarmee je de muziek kon beïnvloeden in de kroeg waar je was. Had ook nog nagedacht over een verdienmodel voor kroegbazen.

Maar vooral was het een zelfgenoegzaam incrowd feestje van alleen maar witte mensen, met heel veel baarden en hoeden. 52% komt van buiten Nederland werd er gepocht, ik vond dat belachelijk weinig voor een Europese conferentie. Het sprekersprogramma van dag 1 was ronduit waardeloos, dag 2 werd gelukkig wat beter.

En op die tweede dag was er ineens één verhaal waar de rode zaal van uit zijn dak ging. “The internet is NOT the answer” van Andrew Keen, zonder sheets en met slechts een kop koffie in de hand op het podium. Met statements als “Big Data is the new Pollution” en “we need Regulation for Innovation” kreeg hij open doekjes. Hij pleitte voor een cultuuromslag dwars tegen het vigerende Silicon Valley geloof in, dat alleen maar zorgt voor een diepe kloof tussen have’s en have not’s. Ik was diep onder de indruk en sloot meteen aan in – natuurlijk weer – de rij voor zijn boek en een foto.

Ik verslind het boek en weet niet of ik in alles met hem eens ben, maar deze ene presentatie gaf mij voor minstens een jaar inspiratie. Ik herhaal: Andrew Keen. En ik moet er wat mee.