Nine-eleven in Brooklyn

Onze Airbnb hosts Silvano en Craigh leven al twintig jaar in Brooklyn. Ze geven ons iedere dag de beste adviezen over musea, bussen en metro, restaurants en bars. En niet te vergeten over shopping, want ze zijn gek op mooie dingen. Silvano vooral op schoenen.

Het 9/11 memorial is prachtig gemaakt, vinden ze. Over het bijbehorende nieuwe museum kunnen ze ons nog niets vertellen. Ze zijn er nog niet geweest, en zullen dat voorlopig ook niet doen. Te erg en ze zijn nog steeds bedrukt als ze erover vertellen.

Op die dinsdag in 2001 laten ze hun hondje uit als een buurman zegt dat er een vliegtuig in het WTC is gevlogen. Lacherig lopen ze naar huis. Maar op het dak van hun woning zien ze de torens angstaanjagend branden, hemelsbreed amper twee kilometer aan de ander kant van de rivier.

Als de torens vallen dreunt de grond. Langzaam begint het in hun tuin stof te regenen, steeds meer. Ze moeten bij de buren naar de televisie kijken, omdat zij hun tv-signaal kregen van de één van de antennes boven op de torens.

De volgende ochtend gaan de winkels gewoon open en rijden er weer vrachtwagens door de straat. Het leven lijkt normaal, maar iedereen is thuis. Ook Silvano gaat weken niet naar zijn werk op Manhattan.

Ze herinneren zich nog dat ze een week lang in verwarring waren, praatten over wat er gebeurd was en hoe het nu verder moest. In de tuin tussen het stof was een enveloppe gedwarreld. Die was geadresseerd aan iemand in het WTC, met alleen een hoekje verbrand